Sushi guide!

Sushi guide!
maandag 4 maart 2019

Weet jij welke soorten sushi er allemaal zijn? En hoe je sushi hoort te eten? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Zo is de menukaart geen ‘Japans’ meer voor je en weet je als échte sushi expert precies wat je moet bestellen!

Overgewaaid uit Japan en al helemaal ingeburgerd in Nederland: SUSHI! Deze snelle, verse Japanse vis- of groentehapjes zijn super populair in Nederland en dat is niet voor niets.

Sushi zoals we dat vandaag kennen, ontstond in de 18de eeuw in Edo, wat vandaag Tokyo is. Sushi begon als streetfood, maar is dankzij de rijke variatie aan vis in de baai van Tokio en de ambachtelijk georiënteerde houding van Japan uitgegroeid tot een delicatesse. Wil je meer weten over de herkomst van sushi? Lees dan ons blog Waar komt sushi eigenlijk vandaan?

Er zijn verschillende soorten sushi. Hieronder een aantal sushi namen om niet te vergeten!

  • Nigiri: rauwe vis op rijstblokje
  • Maki: rijst, groente en/of rauwe vis gerold in zeewier
  • Sashimi: rauwe vis zonder rijst
  • Yakitori: kipsaté
  • Tataki: rauwe vlees of vis, gemarineerd
  • Tempura: groente of vis, gefrituurd in een deegjasje
  • Hibachi: gegrild vis of vlees
  • Gunkan: ‘bakjes ‘van zeewier met bijv. viskuit
  • Temaki: zeewierhoorntje gevuld met rijst, rauwe vis en/of groente
  • Wasabi: mierikswortelpasta
  • Sake: rijstwijn
  • Misosoep: bouillon met zeewier, bosui en tofu
  • Gari: gembersnippers

Hieronder hebben we nog een aantal leuke sushi weetjes voor je geselecteerd!

  • Wist je dat…. Gember eet je niet op je sushi, maar tussen de verschillende gerechtjes door. Het is bedoeld om je smaak weer op te frissen voor je aan iets nieuws begint.
  • Wist je dat… Bij sushi drink je traditioneel sake, Japans bier of (bittere) groene thee. De groene thee heeft als doel de smaak te neutraliseren.
  • Wist je dat… de presentatie van sushi in de Japanse keuken net zo belangrijk is als de consumptie. Tijdens een Japans staatsbuffet mogen gasten soms het eten alleen maar bekijken.
  • Wist je dat… eetstokjes in Japan nooit plat op tafel mogen liggen. De stokjes horen op een houdertje netjes tegen elkaar aan te liggen met de puntjes iets naar rechts wijzend. Naar links betekent ongeluk voor de Japanners.
  • Wist je dat… Een rol sushi wordt doorgaans in 8 aparte stukjes gesneden.
  • Wist je dat… Je mag nooit met je eetstokjes wijzen naar eten, dit is onbeleefd.
  • Wist je dat… Wasabi ligt er niet om hem lekker te kunnen mixen met je sojasaus. Wasabi zit namelijk vaak al verwerkt in je sushi. Mocht je toch de behoeften hebben om iets meer wasabi toe te voegen, leg dan een klein beetje bovenop je sushi voordat je hem opeet.
  • Wist je dat… In Japan eet men Sushi traditioneel altijd met de handen.
  • Wist je dat… Sashimi verschilt van Sushi omdat het niet wordt geserveerd met rijst.

Trek gekregen? Dat kunnen we ons héél goed voorstellen. Bestel dan snel bij I LOVE SUSHI.


Terug